22 nových dekretů Kongregace pro svatořečení

1.5.2006 

Při soukromé audienci kardinál José Saraiva Martinese, Benedikt XVI. pověřil jím vedenou Kongregaci pro svatořečení k vyhlášení 22-ti dekretů. 7 z nich se týká zázraků připisovaných přímluvě mexického biskupa Rafaela Guizara, zemřelého v roce 1938 a dále dvou Italů, dvou Španělů a svou Francouzů. Pět z těchto Božích služebníků jsou zakladatelé řeholních společenství, sedmý je španělský augustinián, Marian de la Mata Aparicio, který působil jako misionář v Brazílii. On je také ze všech budoucích blahoslavených nejbližší naší době. Zemřel v roce 1983.

Dalších 7 dekretů Kongregace pro svatořečení se dotýká mučednické smrti 53 Španělů ? mezi nimi dvou biskupů ? zavražděných pro víru v roce 1936. Další dekret se týká Madarky Sary Salkaházy, členky společnosti zasvěceného života, zastřelené nacisty v prosinci roku 1944 spolu s Židy, které ukrývala.

8 dalších dekretů Kongregace pro svatořečení potvrzuje heroické ctnosti čtyř Španělů, tří Italů a jedné Němky. S výjimkou toledského arcibiskupa, kard. Cyriaka Sanchy, a italské řeholnice Josefiny Nicoly, jde o zakladatele řeholních kongregací.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.