Tři noví blahoslavení

1.5.2006 

Církev má tři nové blahoslavené. Jsou jimi kněží Luigi Braghi, Luigi Monza a Augustin Thevarparampil. Jak se stalo pravidlem, byli beatifikováni ve svých diecézích, v Miláně a v indickém Ramapuram.

První liturgii předsedal na náměstí před milánský dómem tamní arcibiskup, kardinál Dionigi Tettamanzi. Formuli blahořečení přednesl papežský legát, kardinál José Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro svatořečení. Slavnosti se zúčastnilo 15 tisíc osob. V homilii kard. Tettamanzi představil nové blahořečené. P. Luigi Braghi byl profesorem semináře, vice prefektem slavné Ambrosiánské knihovny, znalcem patristiky a archeologie. Založil ženskou kongregaci sv. Marcelini, která se věnuje výchově dívek.

Druhý milánský blahoslavený, P. Luigi Monza, se věnoval mládeži, chudým, trpícím a pronásledovaným. Založil laický institut Malých apoštolek lásky, kterým stanovy ukládají život ve společenství lásky po vzoru prvních křesťanů.

Třetí z včerejších beatifikací předsedal v Indii větší arcibiskup syromalabarského obřadu, kardinál Varkey Vithyathil. Slavnosti v Ramapuram na jihu Indie se zúčastnily tisíce věřících a více než sto biskupů. Právě v tomto městě nový bl. P. Augustin Thevarparampil žil a před 33ti lety zemřel. Svůj život zcela zasvětil službě nejubožejším a vykázaným na okraj společnosti, těm, kdo nepatří do žádné z kast a jsou nazýváni ?dalit?, totiž ti, kterých se nesmí ani dotknout.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.