Kanonizačním a beatifikačním procesům se musí věnovat nejvyšší pozornost

27.4.2006 

Dnes bylo zveřejněno poselství Svatého otce adresované kardinálu José Saraiva Martinsovi, prefektovi Kongregace pro svatořečení. Benedikt XVI. se v něm zastavuje u některých procedurálních otázek beatifikace a kanonizace.

Svatý otec nejprve upozorňuje, aby se přípravám procesů věnovala nejvyšší pozornost, a to již od první fáze na úrovni jednotlivých diecézí. ?Biskupové musí s určitostí zkoumat a zhodnotit, zda kandidát svatosti požívá skutečně jednoznačné a široké pověsti svatosti, zázračnosti či mučednictví,? stojí v poselství Svatého otce. Beatifikační proces se nemůže začít, pokud chybí jednoznačná pověst svatosti, i kdyby se jednalo o vynikající osobnost s mnoha církevními či sociálními zásluhami. Důkladná pozornost, teologická i vědecká, se musí věnovat i zkoumání zázraků. Pouze teologie je však kompetentní k prohlášení ?fyzického zázraku?.

Svatý otec se dále dotýká i otázky mučednictví. ?Kulturní kontexty a strategie perzekucí se změnily, a ne vždy je jednoznačný motiv nenávisti ke křesťanské víře, přesto právě ten, jakožto odium Fidei, ze strany útočníka, stejně jako všestranná disponibilita k mučednictví ze strany oběti, jsou z hlediska církevně právního a teologického nutnou podmínkou k uznání mučednictví.?

Svatý otec nakonec připomíná, že je třeba podporovat spolupráci biskupů místních církví s Apoštolským stolcem při jednotlivých procesech. Je rovněž třeba odlišovat oba procesy beatifikace od kanonizace, jako se to již stalo na počátku nového pontifikátu. Liturgie spojené s blahořečením probíhají od té doby pouze za účasti prefekta příslušné kongregace na úrovni místních církví.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.