Svoboda a Boží zákon nestojí proti sobě

27.4.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal členy Papežské biblické komise na závěr jejího výročního plenárního zasedání. V úvodu promluvy k biblistům papež připomněl, že také on stál mnoho let v čele této komise.
V další části se pak Svatý otec věnoval tématu tohoto výročního zasedání, tedy vztahu mezi Písmem svatým a morálkou. Jak papež zdůraznil, toto téma se týká nejen každého věřícího, ale všech lidí.

?Každý člověk touží primárně po štěstí a plném životu. Mnozí dnes přitom myslí, že tohoto cíle dosáhnou autonomním způsobem, bez jakéhokoli vztahu k Bohu a jeho zákonu. Mnozí dospěli k pojetí, že rozum a absolutní svoboda stojí nad všemi morálními normami... zastánci této ?laické morálky? soudí, že člověk jakožto lidská bytost nejen může, ale musí sám rozhodovat o hodnotách svého jednání.?

Svatý otec připomněl, že Bůh již při stvoření vtiskl každé lidské bytosti do srdce ?přirozený zákon?, který udává řád našemu životu. Bůh nám pak v Ježíši Kristu zjevuje nový zákon, zákon lásky, v němž lidská svoboda nachází svou nejvyšší realizaci. Boží zákon tedy neumenšuje ani nepopírá svobodu člověka, ale naopak, zabezpečuje ji a podporuje, neboť, jak stojí v Katechismu katolické církve, ?svoboda dosahuje své dokonalosti, když je zaměřena na Boha, který je naší blažeností (k.1731). Morální zákon, uložený Bohem do stvoření, nachází v Kristu své naplnění a svou velikost. On je cestou dokonalosti, živou syntézou dokonalé svobody a úplné poslušnosti Otci.
Cesta, kterou nám ukázal Ježíš svým učením, není nějakou normou danou zvenčí, sám Ježíš jde po této cestě a nežádá nic jiného, než abychom jej následovali. Dává nám křest, abychom měli účast na tomto jeho životě, milost k přijetí a zachovávání jeho přikázání.

?To, co je skutečně člověk, je dokonalým způsobem obsaženo ve Vtěleném slově, v Logu, který se stává člověkem. Víra v Krista je naplněním antropologie. Vztah ke Kristu tedy zakládá nejvyšší realizaci morálního jednání člověka,? dodal v promluvě ke členům Papežské biblické komise Benedikt XVI.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.