Zmizelé chrámy mají připomenout pamětní desky

1.12.2003 

Zvláštní tabule, které připomenou místa, na kterých v Moskvě kdysi stály pravoslavné kláštery a chrámy, se připravují v rámci projektu nazvaného "Moskva - straty". Jeho autor, sochař Aleksej Viazigin, vysvětlil na tiskové konferenci v ruském hlavním městě, že jde o objekty vyhozené do vzduchu nebo zbourané komunistickou vládou jak v rámci války s náboženstvím, tak i kvůli přestavbě a rozrůstání města.

Umělec připomněl, že po roce 1917 bylo jen v Moskvě zlikvidováno na 200 sakrálních staveb, z nichž se obnovuje jen nepatrná část. "Památka na tyto duchovní a architektonické hodnoty ruského národu však musí přetrvat," zdůraznil Viazigin. Podle jeho mínění by k tomu mohly sloužit pamětní tabule umístěné na místech dnes už neexistujících objektů.

Tisková konference, která má přitáhnout pozornost veřejnosti k tomuto problému, se odehrála v Muzeu architektury A. Ščuševa, kde byla při té příležitosti uspořádána expozice fotografií a jiných zobrazení zničených svatyň. Autor projektu připravil rovněž vzorovou pamětní desku z bílého mramoru s nápisem: Kostel svatých Konstantina a Heleny, poprvé zmíněný v kronice k roku 1470, zničený roku 1928. Nápis doprovází schematické znázornění budovy.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.