Následky Černobylské havárie se projevují dodnes

26.4.2006 

Svět si dnes připomíná výročí Černobylské jaderné havárie, k níž došlo 26.dubna 1986. Nejvíce postiženými oblastmi se staly země Ukrajina, Bělorusko a Rusko. O některých aspektech a následcích havárie hovoří velvyslanec Běloruska v Itálii Alexei Skripko:

?Následky Černobylské havárie se projevují dodnes. Statistky uvádějí více než 360 tisíc běloruských dětí, u kterých se projevují různé zdravotní těžkosti. Léčebnou péči muselo vyhledat více než milion běloruských občanů, 137 tisíc jich bylo evakuováno ze zasažených oblastí. Největší procento následků se projevuje v onemocnění štítné žlázy, potom v onkologických formách nemocí a v psychoneurologických.?

Co vlastně obsahuje radioaktivní spad, který se snesl na obrovskou plochu kolem elektrárny v Černobylu? Odpovídá Rocco Bellantone, ředitel Institutu endokrinologie na katolické univerzitě Sacro Cuore v Miláně:

?Obsahuje radio izotopy, což jsou sloučeniny jodu, cesia, stroncia a plutonia, které jsou radioaktivní. Těmi byla kontaminována půda a ovzduší v zónách kolem Černobylu a jeho okolí. Okamžitě po výbuchu mnoho lidí nezemřelo, necelá stovka, avšak od té chvíle až dosud radioaktivní látky způsobují předčasná úmrtí osob, jejichž počet dosahuje patrně až 100 tisíc... Nejvíce obětí způsobil Černobyl u dětí do 7 let, výskyt rakoviny u této věkové skupiny se na Ukrajině zvýšil 35 krát ve srovnání s dobou před Černobylem. Mezi dospělými se výskyt rakoviny po Černobylu zvýšil 7-8 krát.?

V Itálii se na ozdravných pobytech během minulých dvaceti let vystřídalo až 400 tisíc dětí z Běloruska a Ukrajiny a podle běloruského velvyslance se do pomoci lidem postiženým katastrofou zapojilo více než 300 nevládních organizací v Itálii, mezi nimi i řada církevních institucí a farností.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.