Nový manuál pro pastoraci nemocných AIDS vznikne během roku

25.4.2006 

Některá média v posledních dnech referují ve zvýšené míře o údajném změněném postoji Vatikánu v otázce používání kondomů v případě lidí nakažených virem HIV. K této otázce se již před časem vyjádřil představitel kompetentního dikasteria, tedy kardinál Javier Lozano Barragan, předseda papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví. V rozhovoru pro Radio Vatikán k této problematice uvedl:

?První věcí, kterou děláme, je zajištění potřebných léků pro nemocné prostřednictvím Nadace Dobrý Samaritán, zejména pro ty, kterým léky mohou prodloužit život a nemají se k nim jak dostat. Samozřejmě víme, že je potřeba dělat i něco víc. Připravujeme ? i když je to velmi obtížné ? jistou příručku pro pastoraci těch, kteří onemocněli na AIDS. Bude dokončena v průběhu tohoto roku.?

Hovoří se v této příručce i o používání kondomů?
?Jsou mnohé příručky, ale tato musí být komplexní. Je to velmi obtížné, ale pracujeme na ní. Mnohé zdravotní centra se zaměřují na zabránění nákazy a šíření nemoci. V této souvislosti zmiňují používání preservativů. Církev však ví, že nejdůležitějším ochranným prostředkem je abstinence a manželská věrnost. Pokud však hovoříme o manželech, z nichž někdo je HIV pozitivní, objevuje se problém. Co dělat? Právě o tom připravujeme naší studii, z pohledu vědeckého, technického a morálního, která bude velmi podrobná. Tato studie bude předložena Svatému otci, který potom pod vedením Ducha svatého v této věci učiní příslušné rozhodnutí, kterým směrem dále postupovat. My jsme pouze spolupracovníky Svatého otce, kteří předkládají návrhy. To, co řekne Svatý otec, bude závazným stanoviskem církve v této otázce.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.