Týden ve Vatikánu ? aktuality z posledního dubnového týdne

24.4.2006 

Dnes si připomínáme 1. výročí od slavení první eucharistické slavnosti novým papežem Benediktem XVI. na náměstí sv. Petra. Zúčastnily se jí delegace ze 131 zemí světa. O den později pak Svatý otec zavítal do baziliky sv. Pavla za hradbami a pomodlil se u hrobu apoštola národů sv. Pavla.

V úterý 25. dubna slaví církev svátek evangelisty sv. Marka. Při této příležitosti se uskuteční slavnostní liturgie v bazilice sv. Marka v Benátkách, jimž je autor nejstaršího evangelia patronem. Slavnostní mši svatou bude sloužit budapešťský arcibiskup kardinál Peter Erdö společně s patriarchou Benátek, kard. M. Scolou a emeritním patriarchou kard. Marco Cé.

Ve středu se uskuteční pravidelná generální audience Svatého otce na náměstí sv. Petra.

V neděli 30. dubna Svatý otec pronese tradiční promluvu před modlitbou Regina Coeli.
Ve stejný den proběhne beatifikace dvou služebníků Božích v Miláně, kněží Luigiho Biraghiho a Luigiho Monzy. Slavnosti bude předsedat papežský legát, kardinál José Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro svatořečení, společně s milánským arcibiskupem, kardinálem Dionigim Tettamanzim.

V neděli proběhne také beatifikace služebníka Božího, kněze Agostina Thevarparampila. Slavnostní liturgie se bude konat v Ramapuram v Indii a bude jí předsedat kardinál Varkey Vithayathil, arcibiskup Ernakulamu-Angamaly syrsko malabarského ritu.

V pondělí 1. května slavíme svátek sv. Josefa Dělníka. Papež Benedikt XVI. navštíví mariánskou svatyni Divino Amore, kde na začátku mariánského měsíce papež zahájí večerní modlitbu růžence a pronese promluvu k věřícím.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.