Biskupové Ghany jsou na Ad limina

21.4.2006 

V apoštolském paláci v Castel Gandolfo přijal dnes Benedikt XVI. skupinu 7 biskupů z Ghany, kteří zahájili svou návštěvu Ad limina apostolorum, která potrvá do 26. dubna.

Ghana je po Pobřeží slonoviny další ze západoafrických zemí, jejichž biskupové přicházejí k vatikánským úřadům podat zprávu o svých diecézích. Země má téměř 20 milionů obyvatel, z nichž 50% se hlásí kle křesťanství, většinou však k protestantským církvím. Původní název země byl Zlaté pobřeží, díky rozsáhlým nalezištím zlata. Původní království se dostalo pod koloniální nadvládu Angličanů a Francouzů, nezávislou prezidentskou republikou je Ghana od roku 1957.
První misionáři přišli do země v 15. století, od 17.století zde však převládal misijní duch protestantských církví ze severu Evropy. Nová vlna evangelizace pak přišla na konci 19.století. V roce 1980 zemi navštívil papež Jan Pavel II. Katolická církev v Ghaně je rozložena v 7 církevních provinciích a 18 diecézích. Ghana má také dva kardinály, Petera Kodwo Appiah Turksona a Petera Poreku Deryho.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.