V Maďarsku proběhla konference o uplatňování Ekumenické charty

1.12.2003 

Ve dnech 27.-30. listopadu proběhla v maďarském Leányfalu víkend konference o ekumenické spolupráci v zemích střední a východní Evropy. Podrobnosti nám z Budapešti telefonuje naše korespondentka:

"Tento víkend proběhla v katolickém pastoračním centru v obci Leányfalu, nacházející se mezi Budapeští a Ostřihomí, konference o uplatňování Ekumenické charty, vydané roku 2001 Radou evropských biskupských konferencí a Konferencí evropských církví. Setkání se zúčastnilo na třicet účastníků ze 16 evropských zemí, a to především zemí střední, východní a jižní Evropy. Českou republiku zastupoval řeckokatolický biskup Ladislav Hučko.

Účastníci konference mluvili o ekumenické práci v jednotlivých státech, především pak o tom, jak ekumenismu napomáhají principy formulované v Ekumenické chartě. Podle jednoho z delegátů setkání, slovenského evangelického biskupa Andreje Prostrednika, byla ekumenická spolupráce mezi církvemi v regionu střední a východní Evropy ve velké míře omezována dobou komunismu, jejíž antiklerikalismus vyvolal u jednotlivých církví tendenci k opatrnosti a uzavřenosti. Značná pozornost byla na setkání věnována spolupráci mezi katolickou a pravoslavnou církví, jejíž představitelé byli na konferenci rovněž přítomni.

Na konferenci byla rovněž prezentována kniha Zkouška, proces a vize církví v Evropě, která dokumentuje vznik a konkrétní iniciativy Ekumenické charty v signatářských zemích," říká Agnesa Hanko, korespodentka české sekce RV, Budapešť.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.