Hnutí Focolare pomáhá kněžím nalézt duchovní společenství

20.4.2006 

Z 50 zemí přijelo více než 1000 kněží, jáhnů a seminaristů, kteří se v Castel Gandolfo účastní semináře s názvem Církev dnes, spiritualita společenství a dialogu, který pořádá Kněžské fokolarínské hnutí. Kromě katolíků jsou mezi účastníky také příslušníci jiných křesťanských denominací. O výzvách, které stojí před knězem v současné době a společenské situaci hovoří jeden z představitelů kněžského hnutí don Enrico Pepe.

?Výzev je mnoho a jsou různé povahy. Všechny nesnáze v různých částech světa se však dají shrnout na jeden společný jmenovatel: kněz se tváří v tvář problémům dnešní doby nachází sám. Je to tedy samota.?

Zdůrazňujete tedy rozměr duchovního společenství?
?Předkládáme duchovní význam společenství prostřednictvím různých konkrétních zkušeností. Kněz, který žije život bez hlubšího vztahu s jinými spolubratry, s biskupem, nemůže čelit výzvám dnešní doby. V konkrétním životě se kněží musí setkávat. A pokud již jsou v různých případech sami, měli by využít komunikační prostředky dnešní doby. Život společenství e může realizovat jako živé evangelium, a srdcem evangelia je velikonoční tajemství. Kněz nemůže uniknout před těžkostmi, ale musí jim umět čelit. Nesmí se bát obtíží, ale musí na ně umět odpovědět: ?Tady Ježíš prožil všechny těžkosti a vykoupil nás svým křížem. Také já jim chci čelit a prožívat tuto skutečnost tak, že budu s odvahou ukazovat lidem pravou Boží tvář, to, že Bůh je láska."

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.