Trest smrti je barbarským nástrojem nespravedlnosti

20.4.2006 

V roce 2005 bylo v 53 zemích světa vyneseno 5186 rozsudků smrti. Tato dramatická bilance vyplývá ze zprávy, kterou dnes zveřejnila organizace Amnesty International. Z tohoto počtu bylo 2148 rozsudků vykonáno. Podle této zprávy očekává v současné době 20 tisíc uvězněných na vykonání absolutního trestu. 94% vykonaných rozsudků v loňském roce připadá na státy jako je Čína, Irán, Saudská Arábie a USA. Více dodává pro Vatikánský rozhlas Riccardo Noury, mluvčí italské kanceláře Amnesty International:

?Nejvážnější situace zůstává samozřejmě v Číně. Kromě toho údaj 1770 rozsudků je neúplný, protože podle jiných pramenů je v této zemi každoročně popraveno až 8000 vězněných osob. V Iránu je to 94 exekucí, v Saudské Arábii 86, ve Spojených státech Amerických 60. V Iránu bylo dokonce vykonáno 8 rozsudků smrti na osobách, které v době spáchání trestného činu byly nezletilé.?

To jsou statistiky, o kterých víme, ale jsou i země, kde o tom není přehled?
?To je právě Čína. A pak si musíme uvědomit, že v zemích jako Vietnam a Kuba jsou informace o trestu smrti předmětem státního tajemství, takže tomu, kdo o tom mluví, hrozí uvěznění.?

Stále tedy pokračuje boj za odstranění trestu smrti?
?Pokračuje, neboť počet zemí, kde došlo ke zrušení absolutního trestu, stále stoupá. V roce 2005 to bylo Mexiko a Libérie. K nim se letos o Velikonocích připojily Filipíny. Prezidentka Gloria Arroyo přispěla k jednomu z nejradikálnějších posunů v dějinách trestu smrti, když zrušila rozsudky pro 1230 již odsouzených a její země se tak stala v pořadí 123., která od trestu smrti upustila. Mnoho jiných států tyto rozsudky postupně snižuje. Nejhorší ale je, že dvě tak velké země jako je Čína a USA, dávají stále jakési ospravedlnění a legitimitu mnoha jiným v případě tohoto tak barbarského nástroje nespravedlnosti, jakým je absolutní trest.?

Dodejme v této souvislosti, že v minulých dnech vyšla v českém nakladatelství Matice cyrilometodějská kniha s názvem Psáno před popravou ? sedm příběhů nenávisti a lásky. Autor Leo Žídek s využitím archivních materiálů sestavil knihu z posledních dopisů, které odeslali svým blízkým ti, které v 50. letech odsoudil komunistický režim k smrti za nespáchané trestné činy. Dopisy Milady Horákové, Borise Volka, P.Jana Buly, Antonína Janošíka, Aloise Jaroše, Václava Švédy a Heliodora Píky doprovází poezie dalšího z politických vězňů té doby, básníka Karla Vysloužila. Součástí je také publikovaný ?návrh na novou úpravu výkonu absolutního trestu?, který vypracoval ústřední výbor komunistické strany v roce 1954, aby počty a okolnosti trestů smrti byly před veřejností co nejvíce utajeny.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.