Umírnění muslimové důvěřují papeži a jsou ochotní k dialogu

1.12.2003 

Předák muslimské komunity v Ligurii, Zahoor Ahmad Zagar, předal včera vatikánskému státnímu sekretáři kardinálu Sodanovi dopis, adresovaný Janu Pavlu II. Učinil tak během oslav výročí papeže Julia II. V dopise navrhuje, aby katolíci a muslimové začali efektivně spolupracovat "ve věci míru a v dialogu náboženských vyznání".

Muslimský předák z Ligurie poděkoval papeži za jeho úsilí o mír, kterým zabránil tomu, aby jednotlivé konflikty přerostly ve střety kultur a zachvátily daleko větší oblasti. Zagar upozorňuje, že všeobecně vzrůstá rasismus a nenávist. Být jiný je podle muslimského předáka stále nebezpečnější. "K míru a přátelství se nedošlo, úsilí o ně však musí pokračovat, aby se situace dále nezhoršovala," uvedl v dopise Zargar.

Zargar papeže ujistil o své důvěře: "Stále vám důvěřujeme, Svatosti, protože váš moudrý hlas může učinit mnohé." Zároveň podotkl, že chybějící smlouva mezi muslimskou komunitou v Itálii a státem posiluje nepřehlednost situace. Smlouva s umírněnými muslimy by podle jeho mínění izolovala extremisty.

V závěru předák muslimské komunity žádá Svatého otce, aby prostřednictvím své diplomacie napomohl pokročit v integraci muslimské komunity. "Dialog a vzájemná úcta jsou prvními kroky k přemožení vzájemných obav. Ještě jednou vás žádám o pomoc, protože k vám chováme velkou důvěru," čteme v závěru listu předáka muslimské komunity v Ligurii Svatému otci.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.