500 let Vatikánské baziliky v obrazech medailí

12.4.2006 

Bazilika Sv. Petra slaví pětisté narozeniny. Její dlouhá historie sice začala ve 4. století. Po téměř dvanácti stoletích existence vystřídal chátrající raněkřesťanskou baziliku nad hrobem apoštola Petra monumentální chrám. Jeho základní kámen položil 18. dubna 1506 papež Julius II. Stavba nové baziliky trvala přes sto let, zapojilo se do ní 22 papežů a řada skvělých architektů a umělců, počínaje Bramantem, přes Raffaella a Michelangela až po Maderna a Berniniho.
Dějiny baziliky ve výročních medailích vydávanými papeži, kteří přispěli k budování chrámu, připomíná kniha vydaná Vatikánskou knihovnou a ředitelstvím numismatických sbírek. Svazek s titulem ?Tu es Petrus? představil včera jeho editor, Giancarlo Alteri, který je Konzervátorem vatikánské numismatické sbírky:

?První medaile vznikla u příležitosti položení základního kamene Baziliky sv. Petra a na rubu má jeden z Bramantových projektů, který částečně vrhá světlo na ohromný počet plánů, které před začátkem prací vznikly. Také další medaile zachycují různé monumenty a stavby dřív než vznikly. Zachovaly se medaile k Berniniho baldachýnu a celou řadu medailí dal razit také Alexandr VII. ke stavbě Svatopetrské kolonády.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.