Předání Kříže světových dnů mládeže

9.4.2006 

?Tento Kříž a tato ikona, ať jsou nástroji pokoje a smíření mezi lidmi a národy? ? s těmito slovy Benedikt XVI. vyzval k dalšímu putování kříže Světových dnů mládeže a mariánské ikony, které mladí Němci z Kolína nad Rýnem předali svým vrstevníkům z australského Sydney v závěru slavnostní bohoslužby na Náměstí Svatého Petra.

?Je to Kříž - připomněl dále Benedikt XVI. před modlitbou Anděl Páně ? který milovaný Jan Pavel II. svěřil mladým v roce 1984, aby ho nesli do světa jako znamení Kristovy lásky k lidstvu. Předávání Kříže po každém Světovém setkání, se stalo ?tradicí?, traditio v pravém smyslu slova ? je to hluboce symbolické předání, které má být prožíváno s velkou vírou a odhodlaností vydat se na cestu obrácení v Ježíšových stopách.

Ikona, která doprovází mladé, je reprodukcí obrazu Salus Populi Romani, uctívaného v bazilice Santa Maria Maggiore ?v nejstarší bazilice zasvěcené P. Marii na Západě?, připomněl Svatý otec.

Kříž a ikona budou nyní putovat nejprve po Afrických zemích a od příštího února po Oceánii a Austrálii, aby dorazila nakonec do Sydney v červenci 2008.
Benedikt XVI. pak pozdravil arcibiskupy z Kolína a Sydney a skupiny mladých, kteří se s nimi vydali na dnešní pouť do Říma.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.