Francouzští biskupové připravují smíření s tradicionalisty

8.4.2006 

Francouzští biskupové jsou připraveni přijmout lefebvristy, jakmile budou vydány odpovídající směrnice Svatého Stolce. Uvádí to v závěrečném shrnutí jarního zasedání Francouzské biskupské konference její předseda, kardinál Jean-Pierre Ricard. Ve zprávě si všímá dynamického rozvoje skupin tradicionalistů, k nimž se dnes ve Francii hlásí kolem 80 tisíc věřících.
Kardinál Ricard ohlásil, že v nejbližších týdnech nebo měsících vydá Benedikt XVI. předpisy, které mají ulehčit návrat kněží z Kněžského bratrstva sv. Pia X. do plného společenství církve.

Francouzští biskupové nejsou nakloněni tomu, aby tradicionalisté napříště tvořili zvláštní jurisdikční strukturu, jako je například personální prelatura. Dávají přednost jejich zapojení do diecézní komunity. S tím cílem má také vzniknout pracovní skupina, která vypracuje rámcový projekt pro přijetí skupin tradionalistů v diecézních.

Jak uvádí zpráva, za posledních 15 let vzrostl počet žádostí o slavení tzv. tridentské mše sv., objevila se nová kněžská sdružení připravená sloužit těmto skupinám věřících, mladí lidé vstupují do jejich seminářů, vznikají soukromé školy z iniciativy rodičů. Na tuto rozsáhlou iniciativu zezdola musí odpovědět každý z biskupů, čteme ve zprávě. ?Láska po nás žádá, abychom se vzájemně poznávali, hledali porozumění a usilovali odstranit falešné představy o sobě navzájem.? ? píše předseda Francouzské biskupské konference. Plné společenství mohou doprovázet otevřené otázky, úsilí upřesňovat nebo prohlubovat nauku, ale nikoliv systematické odmítání Koncilu, zdůrazňuje kardinál Ricard.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.