Program apoštolské cesty do Polska

8.4.2006 

V hlavním městě Polska a v Římě byl dnes představen program pouti Benedikta XVI. do Polska. Termín papežské návštěvy zůstal nezmaněn, proběhne ve dnech 25. až 28. května a jejím heslem budou slova: ?Zůstaňte silní ve víře.?
Na tiskové konferenci ve Varšavě apošotlský nuncius v Polsku, arcibiskup Józef Kowalczyk zdůraznil, že příjezd Benedikta XVI. do Polska bude první zahraniční cestou, která se uskuteční na Papežovu prosbu:

?Vyjímečnost apoštolské návštěvy Benedikta XVI. v Polskumá řadu momentů. Jedním z nich je nepochybně vůle vzdát čest svému předchůdci na Petrově Stolci a uctít zemi, církev, diecéze a rodné město Jana Pavla II., místa, která mu byla vždy velmi drahá.?

Biskup Piotr Libera, generální sekretář Polské biskupské konference představil také hlavní body papežské návštěvy. V plánu jsou sdvě velké eucharistické slavnosti: první 26. května ve Varšavě a druhá 28. května v Krakově. Benedikt XVI. dále zavítá do Čenstochové, do svatyně Božího milosrdenství v krakovských Lagiewnikach, do rodných Wadowic Karola Wojtyly a na Kalvárii Zebrzydowskou. Na závěr cesty Svatý otec navštíví také bývalý koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau:

?Na tom místě má pronést modlitbu, složenou z výzev v různých jazycích. Na závěr Svatý otec samozřejmě pronese své poselství.?

Přímo z Osvětimi se Papež vydá na letiště a vrátí se do Vatikánu. Nejvíce poutníků se očekává na mšich svatýžch ve Varšavě a v Krakově.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.