Benedikt XVI. hovořil s mladými i o své cestě ke kněžství

7.4.2006 

Vatikán. Vraťme se nyní ještě ke včerejšímu setkání Benedikta XVI. s mladými lidmi z římské diecéze a z kraje Lazio. Jeho centrálním bodem byly papežovy odpovědi na dotazy připravené mladými. Stejně jako 15. října loňského roku při setkání s dětmi před prvním svatým přijímáním, Benedikt XVI. odpovídal spatra, tentokrát na dotazy pěti studentů a studentek mezi 17 a 21 lety. V odpovědích papež připomněl, že ze sedmi svátostí ?Manželství je prvním, které Bůh ustanovil, totiž v samotném stvoření člověka.? Navzdory současné konzumní kultuře, které ?jak se zdá,dovoluje všechno, ale ve skutečnosti vyprazdňuje lidskou bytost?, všechny velké civilizace dějin se orientují na původní Boží plán ?k monogamii a věrnosti muže a ženy?, řekl v jedné z odpovědí Svatý otec. Dále hovořil o způsobech čtení Písma. ?Na rozdíl od našich bratří muslimů, vysvětloval Svatý otec, kteří věří, že Korán je přímo inspirován Bohem, my jsme přesvědčeni, že Písmo vzniká ve spolupráci mezi člověkem a Bohem.? Podobně je tedy potřeba také Písmo číst v rozhovoru s Pánem a nechat se doprovázet učiteli a zkušenostní církve i liturgií, ve které každý den písma ožívají.
Benedikt XVI. hovořil také o svém povolání ke kněžství. ?Nacistický režim říkal, že v novém Německu už nebudou kněží ani zasvěcený život. Brutalita tohoto systému, jeho nelidská tvář ? dodal Svatý otec ? mi naopak naznačily, že právě kněžství je správná cesta.?

Další otázky se dotkly velkých výzev naší doby. ?Sekularismus znamená způsob života a pohled na svět jako by Bůh nebyl. Taková vize společnosti ovšem nakonec ničí společnost, zdůrazňoval Svatý otec. Každý sleduje své projekty a nakonec stojí jeden proti druhému. Tak se nedá žít. Musíme přinášet Boha do našich společností.? ? řekl Benedikt XVI. při včerejším rozhovoru s mladými lidmi na Svatopetrském náměstí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.