Mladí mají objevit důležitost Božího Slova

6.4.2006 

Jak jsme již včera informovali, Benedikt XVI. se dnes na náměstí sv. Petra setkal s mládeží římské diecéze, v rámci příprav na XXI Světový den mládeže. Setkání mladých, doprovázené hudebními vstupy, modlitbou a úryvky z Bible a z papežské encykliky Deus Caritas est, končí právě ve chvílích vysílání naší relace.

Jaký význam mají podobná setkání mládeže se Svatým otcem pro církev odpovídá předseda Papežské rady pro laiky arcib. Stanislav Rylko:
?Svatý otec zve mladé lidi, aby objevili důležitost Božího slova, aby objevili tuto důležitou formu přítomnosti Boží mezi jeho lidem, která je právě v jeho Slově. Je to slovo Života a slovo Světla. A v tomto našem dnešním světě, kde vládne zmatek a diktatura relativismu, který neguje skutečnost Pravdy, jak říká Benedikt XVI., se mladí lidé stále častěji obracejí ke Kristu a jeho Slovu, aby nalezli světlo, nejhlubší smysl jejich existence, bezpečný kompas, který dává orientaci jejich životu. To je velké znamení naděje.?

Papež také vyzývá mladé lidi, aby rozjímali Boží slovo v lectio divina?
?Papež se obrací na mladé lidi s výzvou, aby si osvojili tuto důvěrnou obeznámenost s Písmem, neboť jak říká sv. Jeroným a jak ho cituje papež v poselství ke Světovému dni mládeže, neznalost Písma je neznalostí Krista samotného. Nestačí tedy mít Bibli doma ve skříni, je třeba ji číst. K tomuto důvěrnému obeznámení se s Písmem je vhodná praxe lectio divina: je to klasická metoda čtení Bible, která vede od čtení k naslouchání, vlastní modlitbě a nakonec kontemplaci Božího slova. Jedná se tedy o četbu, která mění život, mění ho tak, aby více odpovídal meditovanému Slovu. Lectio divina je školou naslouchání: jde o opravdové naslouchání, které vede k poslušnosti, učenlivosti.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.