20. výročí Papežovy návštěvy v synagoze

4.4.2006 

Antisemitismus je starým špatným předsudkem, který čas od času zvedá hlavu. Křesťané ho nemohou sdílet, ale spolu s Židy s ním musejí bojovat jako se společným nepřítelem. To řekl předseda papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper, během sympozia na římském Kapitolu u příležitosti 20. výročí návštěvy Jana Pavla II. v římské synagoze. Mezinárodní setkání zorganizovala Polská akademie věd ve spolupráci s Římským magistrátem, Universitou La Sapienza, Římskou židovskou komunitou a Polským velvyslanectvím u Svatého Stolce.

Kardinál Kasper, který zároveň stojí v čele vatikánské Komise pro náboženské vztahy s judaismem, připomněl, že návštěva, k níž došlo 13. dubna roku 1986, byla první v dějinách papežství. Přispělo k ní také osobní přátelství tehdejšího vrchního římského rabína, Elia Toaffa s Janem Pavlem II. Koncilní deklarace Nostra aetate, jejíž 40. výročí jsme oslavili loni v říjnu, znamenala počátek ?bezpočtu setkání, dialogů, deklarací a také přátelství, což je pro mě nejdůležitější? ? řekl kard. Kasper. Zdůraznil dále, že blízkost křesťanství a judaismu nemá obdoby. Už Pius XI. řekl, že duchovně jsme všichni semity a Jan Pavel II. právě při památné návštěvě před dvaceti lety nazval židy ?našimi staršími bratry v Abrahámově víře.? Kardinál připomněl také loňskou návštěvu Benedikta XVI. v synagoze v Kolíně nad Rýnem.

Sympózium zahájené dnes na Kapitolu pokračovalo odpoledním programem v římském sídle Polské akademie věd. Zítra je na programu návštěva synagogy, kterou před dvaceti lety papež navštívil a zasedání v sousedním Domu židovské kultury. Sympózia se účastní rabín Toaff i jeho nástupce, rabín Riccardo Di Segni, polští velvyslanci při Quirinálu i u Svatého Stolce a další představitelé italských a polských vědeckých pracovišť, která se zabývají vztahy mezi křesťany a židy.

Co znamenalo gesto Jana Pavla II. pro Židy? Odpovídá vrchní římský rabín, Riccardo Di Segni:
?Návštěva Jana Pavla II. v římské synagoze měla radikální dopad, naprosto změnila atmosféru vztahů mezi katolickým světem a židovstvím. Lze říci, že od té chvíle není nic jako dřív, zejména pokud jde o způsob jakým jeden přistupuje k druhému. To neznamená, že by byly všechny problémy vyřešeny, ale byl to projev dobré vůle, dobrých úmyslů a rozhodné vůle pokračovat v rozhovoru o obtížných a složitých věcech.?

Bude prostor také pro návštěvu Benedikta XVI. v římské synagoze?
?Samozřejmě, že prostor tu je, k pozvání už došlo. Jde jen o to stanovit jak a kdy.? ? říká vrchní římský rabín Riccardo di Segni.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.