Benedikt XVI. bude slavit první Velikonoce a zároveň narozeniny

4.4.2006 

Dnes byl zveřejněn program liturgických slavností na velikonoční období. Jak uvádí hlavní papežský ceremoniář arcibiskup Piero Marini, ?církev v této době slaví tajemství spásy, dílo našeho vykoupení, které se naplnilo v Kristu.? Letošní Velikonoce bude Benedikt XVI. slavit poprvé od zvolení na Petrův stolec a bude předsedat všem obřadům Svatého týdne.

Na Květnou neděli bude papež sloužit mši svatou s palmovým procesím před Bazilikou sv.Petra v 9.30.

V úterý 11. dubna se ve vatikánské bazilice uskuteční kající pobožnost s příležitostí k osobní svátosti smíření, kterou povede z pověření Svatého otce kardinál James Francis Staford, hlavní papežský penitenciář.

Na Zelený čtvrtek bude Benedikt XVI. sloužit dopolední mši svatou se svěcením olejů v Bazilice sv.Petra. Tentýž den odpoledne bude slavit mši s památkou Večeře Páně v 17.30 v bazilice sv.Jana na Lateránu. Při ní Svatý otec umyje nohy dvanácti mužům.

Na Velký pátek bude papež předsedat liturgii Památky utrpení Páně s obřadem uctívání svatého Kříže. Obřady začnou v 17 hodin ve vatikánské bazilice. Na Velký pátek pak od 21.15 začne tradiční Křížová cesta s procesím v Colosseu. V jejím závěru papež pronese promluvu k věřícím a udělí požehnání.

Na Bílou sobotu pak začne Velikonoční vigilie ve 22 hodin v bazilice sv.Petra obřadem žehnání ohně.

Mši svatou ve dne bude Svatý otec slavit v neděli Vzkříšení Páně na náměstí před bazilikou v 10.30. Z centrální loggie udělí papež v poledne slavnostní požehnání Urbi et Orbi.

Letošní Velikonoce budou mít pro Benedikta XVI. ještě jednu zvláštnost: Právě na velikonoční neděli 16.dubna oslaví své 79. narozeniny. O tři dny později, 19.dubna, uplyne přesně rok od jeho zvolení v konkláve novým papežem.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.