Buďme hlídkami na úsvitu třetího tisíciletí

3.4.2006 

Vraťme se ještě ke včerejšímu večeru. Kolem 21 hodiny se svatopetrské náměstí zcela zaplnilo věřícími, kteří si přišli připomenout rok od chvíle, kdy zazněla smutná zpráva o smrti Jana Pavla II. K téměř osmdesátitisícovému zástupu se z okna své pracovny připojil Benedikt XVI., aby po modlitbě růžence přesně ve 21.37 pronesl promluvu spojenou se vzpomínkou na svého předchůdce a nejbližšího spolupracovníka:

?Uplynul rok od smrti služebníka Božího Jana Pavla II. On je ale stále přítomen v naší mysli a v našem srdci, stále k nám hovoří o lásce k Bohu a Boží lásce k člověku, stále vyvolává ve všech, především v mladých, zapálení pro dobro a odvahu následovat Ježíše a jeho přikázání.?

Benedikt XVI. připomněl hlavně nesmírnou sílu svědectví evangelia, které Jan Pavel II. vydával svým životem. To se zvláště projevilo v hrdinství, s jakým přijímal svou nemoc.

?Jeho nemoc, které s takovou odvahou čelil, učinila všechny pozornějšími k lidské bolesti, ke každému fyzickému i duševnímu utrpení, a dodala důstojnost a hodnotu utrpení samotnému. Je to svědectvím, že hodnota člověka není v jeho výkonnosti, v jeho zjevu, ale v něm samotném, protože je stvořen a milován Bohem. Slovy i gesty se milovaný Jan Pavel II. neúnavně snažil ukazovat světu, že pokud se člověk nechá obejmout Kristem, neztratí tím nic ze svého lidství; pokud k Němu přilne celým srdcem, nebude mu nic chybět. Naopak, setkání s Kristem učiní náš život více vzrušujícím. Právě proto, že se stále více blížil k Bohu v modlitbě, kontemplaci, v lásce k Pravdě a Kráse, mohl se nás milovaný papež stát druhem na cestě každého z nás a mluvit přesvědčivě i k těm, kteří jsou vzdáleni křesťanské víře.? V závěru pak Benedikt XVI. vyzval všechny přítomné, aby přijali duchovní dědictví, které nám Jan Pavel II. zanechal.

?Mějme odvahu a nebojme se následovat Krista, jít ke všem s radostnou zprávou evangelia, která je kvasem více solidárního a více bratrského lidství. Ať nám Jan Pavel II. pomáhá z nebe v pokračování na této cestě, v tom, abychom zůstali věrnými učedníky Krista a abychom, jak on sám často opakoval mladým, byli ?hlídkami na úsvitu? tohoto začátku třetího křesťanského tisíciletí.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.