"S lehce nachýlenou hlavou usnul a odešel k Pánu"

2.4.2006 

Oslavy prvního výročí smrti Jana Pavla II. zahájila ranní polská mše při jeho hrobu ve Vatikánských grotách. Podobně se krajané Karola Wojtyly scházejí každého druhého dne v měsíce, aby se modlili za beatifikaci Jana Pavla II. a požehnání pro církev. Liturgii předsedal papežův osobní sekretář, prelát Mieczyslaw Mokrzycki. Koncelebrovalo s ním asi 30 kněží, mezi nimi autor myšlenky pravidelných mší ve vatikánských grotách, prelát Konrád Krajewski.
P. Mokrzycki vzpomínal na chronologii událostí, kterých byl před rokem očitým svědkem. Den Papežovy smrti popsal těmito slovy:

?Sobota. Ráno Mše svatá a normální den. Pak přichází velmi mnoho lidí. Kardinálové, zaměstnanci, chtějí se rozloučit. Žehnají sv. Otci. On jim také žehná. Je zcela při vědomí. Hledí na ně a rukou zdraví. Jako by se nedělo nic zvláštního. Od 14 hodiny začal slábnout a ztrácet kontakt s okolím. Odpočíval, usínal a zase se probouzel. Kolem 20 hod. jsme se rozhodli sloužit v ložnici při jeho lůžku mši svatou z neděle Božího milosrdenství, která právě začínala. Po mši svaté byl stále utlumenější. S lehce nachýlenou hlavou usnul a odešel k Pánu.
Navzdory smutku jsme byli pokojní. Arcibiskup Stanislaw zanotoval Bože chválíme Tebe. V první chvíli se mi to nelíbilo, ale pak jsem si uvědomil, že děkujeme Pánu Bohu za tohoto Papeže, za tento pontifikát, za všechno.
Pak slavný pohřeb a volání zástupů: Santo subito ? svatý ihned. Copak se tehdy nenaplnila slova Pána Ježíše z dnešního evangelia: ?Kdo mně slouží, dojde cti od Otce??
? řekl v ranní homilii u hrobu Jana Pavla II. jeho osobní sekretář, P. Mieczyslav Mokrzycki.

Jestliže před roky, když papež umíral naplňoval srdce smutek, dnes převládala vděčnost za dar, jakým byl pro církev i svět Jan Pavel II.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.