V Německu se narodilo nejmíň dětí v poválečných dějinách

30.3.2006 

Německé církve požadují změnu postoje společnosti k těhotným matkám. V Berlíně bylo včera představeno téma ekumenického ?Týdne pro život?, který proběhne na přelomu dubna a května pod heslem ?Svěřeni nám od počátku. Lidská existence začíná před narozením.?
Na tiskové konferenci vystoupil předseda německé biskupské konference, kardinál Karl Lehmann, a předseda Rady evangelické církve, biskup Wolfgang Huber. Upozornili, že v uplynulém roce se v Německu narodilo vůbec nejméně dětí v poválečných dějinách země. ?Tendenci nepřátelskou životu? dokresluje vysoký počet potratů ? za minulý rok 124 tisíc, kterou biskup Huber označil za ?alarmující či spíš hrozivou.? Vyzval zároveň politiky, aby zrušili zákon, který v případě ohrožení života matky nebo poškození plodu dovoluje tzv. pozdní potraty, tzn. po 22 týdnu těhotenství.

Kardinál Lehmann uvedl, že se v Německu nebývale šíří ?mentalita prenatální selekce?. Například z dětí, u kterých je v prenatální fázi zjištěna možnost Downova syndromu se narodí pouze jedno z deseti.
Oba biskupové vyzvali politiky ke komplexnímu řešení problému rodin. To ovšem není možné bez změny mentality a vědomí, jak velkým požehnáním jsou děti. Právě tomu se bude věnovat letošní ekumenický týden pro život v Německu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.