Program připomínky prvního výročí smrti Jana Pavla II.

30.3.2006 

Právě před rokem, ve středu 30. března 2005, se Jan Pavel II. objevil naposled v okně své pracovny, aby požehnal zástupům shromážděným na náměstí, přestože generální audience byla odvolána. Vatikánský mluvčí, Joaquín Navarro Valls tehdy komentoval na mikrofony našeho rozhlasu papežovo rozhodnutí těmito slovy:

?Ano, ukázal se v okně nečekaně, když se dozvěděl, že na náměstí bylo několik tisíc mladých lidí z milánské arcidiecéze, kteří přijeli sem do Říma. Papež se s velkým úsilím objevil v okně a požehnal jim, i když nemohl promluvit.?

A protože v těchto hodinách vstupujeme do prvního výročí agónie a smrti Jana Pavla II. připomeňme si, jak se bude vzpomínat na tohoto velkého papeže ve Vatikánu.
Na 2. dubna ve 21:00 pozval kardinál Ruini (papežský vikář pro římskou diecézi) věřící na Svatopetrské náměstí, kde proběhne modlitba růžence, stejně jako tomu bylo přesně před rokem, když Jan Pavel II. umíral. Růžence se zúčastní v okně své knihovny také Benedikt XVI. a ve chvíli, kdy uplyne přesně rok od smrti JP II. (21:37) pronese krátkou promluvu a shromáždění požehná.
Akce na náměstí začne už o půl hodiny dříve (ve 20:30) modlitebním bděním, které bude doprovázet Sbor římské diecéze a recitace textů Jana Pavla II. Také růženec doprovodí fragmenty z apoštolského listu JP II. Rosarium Virginis Mariae. Jak napsal kardinál Ruini v listu římským kněžím, setkání má být poděkováním Bohu ?za dar, jakým byl Jan Pavel II. pro církev a pro lidstvo.?

Ve 21:37 spojí Vatikán a Krakov telemost. Benedikt XVI. pozdraví také mládež shromážděnou pod tzv. ?papežským oknem? na náměstí před domem krakovských arcibiskupů.

V pondělí 3. dubna v 17:30 bude Benedikt XVI. sloužit zádušní mši svatou za Jana Pavla II. na Svatopetrském náměstí. Koncelebrovat s ním budou přítomní kardinálové.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.