Lhostejnost ke křesťanské tradici se vymstí demokracii

30.3.2006 

Benedikt XVI. přijal členy nejsilnější frakce Evropského parlamentu ? Evropské lidové strany ? Evropských demokratů, kteří se sjeli do Říma na svůj kongres. V promluvě k politikům zdůraznil tvůrčí věrnost křesťanskému dědictví našeho kontinentu v řešení jeho aktuálních problémů. ?Docení-li Evropa své křesťanské kořeny, bude schopna vytyčit bezpečnou budoucnost pro své obyvatele a posilní vědomí jejich přináležitosti do společné kultury? ? řekl Benedikt XVI. Vyzval dále europoslance k tomu, aby se postavili proti pokusům odsunout náboženské přesvědčení do soukromé sféry. Jak řekl Svatý otec, takové tendence ohrožují budoucnost demokracie. Naopak její síla je v šíření hodnot.

?Vzhledem k tomu, že křesťanská tradice je právě tím, co lze nazvat polyfonní jednotou a formuluje hodnoty, které jsou pro dobro společnosti zásadní, Evropská Unie může být návazností na tuto tradici jedině obohacena. Bylo by znamením nezralosti, pokud ne přímo slabosti, zvolit místo dialogu s ní opozici nebo lhostejnost. V tomto kontextu si můžeme všimnout toho, že jistá sekulární nekompromisnost se ukazuje být nepřítelem tolerance a zdravé světské vize státu a společnosti.?

Svatý otec podotkl, že vystupování církve ve veřejné diskusi nejsou žádným vměšováním nebo projevem netolerance, nýbrž směřují k osvícení svědomí ve prospěch svobodného a zodpovědného jednání člověka. Katolická církev se ve svých veřejných vystoupeních zaměřuje na ochranu lidské důstojnosti. A to především v obraně života v každém jeho stádiu, v uznání a podpoře přirozené struktury rodiny založené na manželství ženy a muže. V souvislosti s tím nesouhlasí se zrovnoprávňováním rodiny s jinými formami soužití a hájí právo rodičů na výchovu vlastních dětí.

?Tyto zásady nejsou pravdami víry, jakkoli se jim z víry dostává potvrzení a světlo. Jsou to zásady vepsané do lidské přirozenosti a proto jsou společné celému lidstvu. Když se tedy církev podílí na jejich šíření, nejde o činnost konfesního charakteru, ale obrací se ke všem lidem bez rozdílu vyznání. Je to činnost o tím nezbytnější, čím více jsou tyto zásady popírány nebo zkreslovány, protože tak je urážena pravda o lidské osobě a hluboce zraněna samotná spravedlnost.?

Z České republiky se audience v apoštolském paláci zúčastnil také europoslanec Tomáš Zatloukal.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.