Výstava připomíná dějiny nejstaršího vojska světa

29.3.2006 

V křídle Karla Velikého Berniniho kolonády byla dnes zahájena výstava věnovaná pětistému výročí vzniku papežské švýcarské gardy. Prostřednictvím uměleckých děl, manuskriptů, ale také zbraní, uniforem a historických vozů přibližuje expozice půl tisíciletí dlouhé dějiny nejstaršího vojska světa.
Švýcarská garda vznikla 22. ledna 1506 z rozhodnutí papeže Julia II. Nejdramatičtějším okamžikem v dějinách papežského vojska bylo Vyplenění Říma, neblaze proslulé Sacco di Roma, v roce 1527 německými Lancknechty Karla V. 147 členů papežské gardy tehdy padlo, aby zabezpečilo útěk Klementa VII. do Andělského hradu. Na výstavě lze vidět například portrét Klementa VII. od Sebastiana del Piombo. Kurátor výstavy, Giovanni Morello, k němu podotýká:

?Sebastiano namaloval několik portrétů Klementa VII. Na tomto ho vidíme s plnovousem, protože po Sacco di Roma se přestal holit na znamení smutku.?

V šesti výstavních prostorech najdeme obrazy, prapory, helmice i známé uniformy, podle tradice navržené buď Michelangelem nebo Raffaelem. Zajímavostí je, že v posledních třech letech je šije družstvo Vývoj Třešť. Výstavu k 500. výročí vzniku švýcarské gardy mohou návštěvníci Vatikánu shlédnout do 30. července.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.