Odsouzený křesťan byl propuštěn

28.3.2006 

Dnes v noci byl propuštěn na svobodu Abdul Rahman, afghánský občan, kterému hrozil trest smrti za to, že konvertoval ke křesťanství. V minulých dnech za udělení milosti tomuto muži intervenoval také papež Benedikt XVI., který v této souvislosti poslal dopis afghánskému prezidentovi Karzaimu. O významu tohoto propuštění hovoří pro Vatikánský rozhlas Fulvio Scaglione z týdeníku Famiglia Cristiana:

?Je důležité, že se kolem tohoto případu vytvořil velký mezinárodní tlak na afghánské představitele, tlak, který bohužel chybí v jiných zemích, kde jsou křesťané rovněž pronásledováni. Pozornost, která se tomuto případu věnovala, je daná tím, že se jedná o zemi, o níž se prohlašuje, že byla osvobozena od vlády Talibanu vojsky západních mocností. Takže by bylo jistě velkou blamáží, pokud by se v této zemi uplatňovali takové principy jako dříve, bylo by to prohrou ne z náboženského či společenského hlediska, ale z politického.?

Jak uvádějí komentátoři, náboženská svoboda je pro země s muslimskou většinou stále obtížně dosažitelným principem. Podle patera Lacunza Baldy, předsedy papežského institutu pro arabská studia totiž v různých muslimských zemích existují různé vládní systémy od sultanátů a emirátů až po republiky a monarchie. Záleží pak na jednotlivých vládách jakým způsobem interpretují pasáže v Koránu, které se dotýkají příslušníků jiných náboženství. Korán totiž výslovně uvádí, že k islámu nemůže být nikdo nucen.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.