Kardinálský prsten je třeba vidět i ve světle Zvěstování

25.3.2006 

Papež Benedikt XVI. dnes dopoledne sloužil slavnostní mši svatou před Vatikánskou bazilikou na zcela zaplněném svatopetrském náměstí. Svatý otec tuto mši koncelebroval společně s 15 nově jmenovanými kardinály, kterým při ní předal kardinálský prsten, symbol věrnosti a pastorační horlivosti ve službě Svatému stolci.

V homilii Svatý otec připomněl, že v události Zvěstování poznáváme začátky církve, pramen, k němuž se církev v každém historickém okamžiku musí vracet, ke Kristu, Vtělenému Slovu, který je Emmanuel, Bůh s námi. Tento pramen vyvěrá z místa nejvzácnějšího, neboť Panna Maria je příbytkem tohoto Slova a Boha mezi námi.

?Jakým velkým darem, bratři, je toto vzácné slavení slavnosti Zvěstování Páně! Kolik světla můžeme čerpat z tohoto tajemství pro náš život jako služebníků církve. Zvláště vy, drazí nově jmenování kardinálové, v něm máte oporu pro vaše působení ve zvláštním ?senátu? Petrova nástupce! Tato okolnost Prozřetelnosti nám pomáhá vidět dnešní událost, tolik spojenou s petrinským základem církve, ve světle druhého základu, mariánského, který je ještě původnější a podstatnější.?

Svatý otec připomněl motto Jana Pavla II. Totus tuus, jímž svěřil celou svou pastýřskou službu do ochrany Panny Marie. Tato ochrana se ukázala zvláště významnou v den atentátu 13.května 1981, ale i v jeho posledních dnech života. Dále pak Benedikt XVI. připomněl zvláštní teologické spojení mezi církví a Pannou Marií, jak je zvláště patrné v závěru konstituce Lumen gentium. Nakonec také Svatý otec zdůraznil symbolický význam předání kardinálského prstenu.

?Prsten je vždy znamením svatebním. Téměř všichni z vás jste jej obdrželi v den biskupského svěcení jako výraz věrnosti a úsilí sloužit svaté církvi, nevěstě Kristově. Prsten, který vám dnes předám jako znak kardinálské důstojnosti, je potvrzením a upevněním tohoto pastoračního úsilí, který znamená, že jste blízce spojeni s Kristem a tak plníte poslání pro jeho snoubenku církev.?

Tak jako Panna Maria přijala s vírou andělské Zvěstování a v rychlosti se s láskou vydala prokázat službu Alžbětě, vybídl Svatý otec nové kardinály i věřící k následování jejího příkladu. ?Kdo miluje, zapomíná na sebe, a dává se do služeb svému bližnímu... Tak ať se všechny církevní komunity otevírají k přijetí Božího tajemství, které je bude vést po cestě lásky,? zakončil homilii Benedikt XVI.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.