Papež jmenoval 15 nových kardinálů

24.3.2006 

Dnes v 10.30 začala před svatopetrskou bazilikou slavností řádná veřejná konzistoř, které předsedal papež Benedikt XVI. V úvodu slavnosti přivítal Svatý otec nově jmenované kardinály, jménem kterých pak Benedikta XVI. pozdravil William Joseph Levada:

?V tomto prvním roce Vašeho pontifikátu jsme my první skupinou kardinálů, kteří byli jmenováni, aby společně s dalšími ctihodnými členy kardinálského sboru pokračovali ve spolupráci s Vaší Svatostí, s Římskou kurií a biskupskými stolci rozptýlenými po celé zemi. To, že dostáváme titulární římské baziliky, nás spojuje ještě těsněji s římskou církví a Tím, kdo ji v lásce vede, a stáváme se nejen spolupracovníky Vaší Svatosti v misijním úsilí za jednotu církve, ale i svědky její katolicity, když jsme povoláni z celého světa.?

Po prvním čtení, responsoriálním žalmu a evangeliu (Mk 10,32-45), v němž zaznívá výzva: ?Kdo chce být mezi vámi první, ať je služebníkem všech,? pronesl Svatý otec homilii.
Po homilii pak 15 nových kardinálů společně proneslo vyznání víry a pak již každý z nich předstoupil před Svatého otce, aby přijal jmenovací bulu, kardinálský biret a přijal také symbolicky jednu titulární či diakonální římskou baziliku.

Připomeňme si ještě jednou jména nově jmenovaných kardinálů:
William Joseph Levada,emeritní arcibiskup San Francisca, Franc Rodé,emeritní arcibiskup Ljublany, Agostino Vallini,emeritní arcibiskup Albana, Jorge Liberato Urosa Savino, arcibiskup Caracasu,Gaudencio B.Rosales, arcibiskup Manily,Jean-Pierre Ricard,arcibiskup Bordeaux, Antonio Canizares Llovera,arcibiskup Toleda, Nicholas Cheong-Jinsuk,arcibiskup Soulu, Sean Partick OMalley,arcibiskup Bostonu, Stanislaw Dzivisz,arcibiskup Krakowa,Carlo Caffara, arcibiskup Bolgne, Joseph Zen Ze-Kiun, arcibiskup Hong-Kongu.
Kromě těchto kardinálů voličů papež jmenoval i tři kardinály starší 80 let, jsou to Andrea Cordero Lanza di Montezemolo,arcikněz baziliky sv.Pavla za hradbami, Peter Poreku Dery, emeritní arcibiskup Tamale a Albert Vanhoye SJ, bývalý profesor biblického institutu v Římě.
Na závěr řádné konzistoře pak po přímluvách a modlitbě Otče náš udělil Svatý otec všem své apoštolské požehnání.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.