Církev v Jižní Americe potřebuje více kněží

23.3.2006 

Minulý týden byla v Římě na Papežské salesiánské univerzitě představena kniha s názvem Oscar purpurové barvy. Jedná se o knihu přibližující život a pastorační práci kardinála Oscara Rodrigueze Maradiagy, který je arcibiskupem v Tegucigalpě v Hondurasu. Kniha se zároveň snaží přiblížit současnou sociální realitu společnosti v latinské Americe. Vatikánskému rozhlasu o tom více řekl právě kardinál Maradiaga:

?Sociální realita se dá nazvat velkou chudobou, která místo aby klesala, tak v různých oblastech vzrůstá. To je příčinou vlny emigrace, zejména do USA nebo i do Španělska a do Evropy. Velmi nás to trápí, stejně jako to, že USA označují imigranty za nežádoucí, jakoby to byly osoby kriminální, a chystají se na hranicích s Mexikem postavit zeď. To nás velmi znepokojuje.

Co dnes církev v latinské Americe nejvíce potřebuje?

?Určitě jednou z nejvíce potřebných věcí je větší počet kněží. V roce 1978, když jsem se stal pomocným biskupem, jsme měli pouze 190 kněží v celé zemi. Nyní jich máme 400 a díky Bohu nárůst pokračuje, přesto je to stále málo. Máme farnosti v rozměrech, které jsou srovnatelné s italskými diecézemi, které mají 100 tisíc obyvatel. Misijní otázka je stále aktuální a naštěstí také roste počet laiků, kteří jsou do ní zapojeni. Snažíme se o to, aby tak laici mohli ovlivňovat i kulturní, politický a ekonomický život země ve větší míře.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.