Křesťan v politice má hájit církevní nauku

21.3.2006 

Základní důstojnost lidské osoby, úsilí o obecné dobro a ochrana manželství a rodiny. To jsou základní témata úvodního vystoupení kardinála vikáře a předsedy Italské biskupské konference Camilla Ruiniho na zasedání stálé rady italského episkopátu.

Vystoupení kardinála Ruiniho věnovaly zvýšenou pozornost všechny hlavní italské sdělovací prostředky, protože vzhledem k blížícímu se termínu parlamentních voleb 9.4. jsou očekávány přímé i nepřímé odkazy na základní principy, podle kterých se musí voliči rozhodovat.

Kardinál Ruini přitom zdůraznil základní princip apolitičnosti církve, která se nemůže nechat vtáhnout do žádného soupeření politických uskupení. Kardinál Ruini dále poukázal na nezpochybnitelné právo člověka na život od jeho početí do přirozené smrti, nutnost podpory rodiny a manželství, ve kterých se vychovávají budoucí generace. Jednoznačně se postavil proti snahám některých regionálních úřadů, které přiznávají nesezdaným párům podobné postavení jako legitimním rodinám.
Mezi dalšími tématy zmínil kardinál Ruini otázku emigrantů, kterou je třeba řešit s ohledem na principy solidarity, ale i pravidla řádné integrace. Pokud jde o téma výuky islámu na italských školách, upozornil předseda italských biskupů na to, aby tento proces nebyl v rozporu s italskou Ústavou, a aby se stanovily principy, jakou obsahovou náplň bude výuka islámu mít.

Kardinál Ruini ve své promluvě rovněž připomněl Nótu Kongregace pro nauku víry z 24.listopadu 2002, ve které se zmiňují některé zásady pro katolíky v politickém životě s upozorněním, že jejich jednání má být ve shodě s církevním učením v otázce víry a mravů a také s principy sociální nauky církve. Tento dokument také zdůrazňuje princip laickosti církve v politickém životě každého státu, ale rovněž upozorňují na nebezpečí ?netolerantního laicismu?, který se snaží marginalizovat hodnoty křesťanství.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.