Arménská církev je znamením vytrvalosti

20.3.2006 

Řádný synod arménské katolické církve skončil dnes audiencí jeho účastníků v čele s patriarchou Nersesem Bedrosem XIX Tarmounim u Svatého otce. Benedikt XVI: ocenil v promluvě k biskupům, kněžím a také poutníkům z Arménie historickou úlohu, kterou církev v jejich zemi vždy plnila. Zvláště přitom zdůraznil tři charakteristické vlastnosti Arménské církve: věrnost Evangeliu, věrnost Petrovu stolci a vytrvalost v zakoušených utrpeních, k nimž docházelo hlavně na začátku 20. století. Zároveň zmínil oslavy 1700 výročí založení Arménské církve, kterých se zúčastnil také papež Jan Pavel II.

?Láska našeho Pána k církvi putující dějinami nabídne křesťanům, a to je také naše naděje, nezbytné prostředky pro splnění jeho naléhavé výzvy: ut unum sint. Chceme se všichni stát nástroji danými k dispozici Kristu; Tomu, který je Cesta, Pravda a Život a dá nám vytrvat v úsilí, abych se stali jedním stádcem pod jedním Pastýřem.?

Benedikt XVI. připomněl, že Apoštolský stolec v minulé době zřídil několik eparchií a ordinariátů, aby arménští katolíci v různých částech světa cítili větší příslušnost k vlastní duchovní, kulturní a liturgické tradici.
V současnosti je na světě asi 600 tisíc arménských katolíků, z nichž velká část žije v zemích středního Východu, zejména v Libanonu.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.