Církev musí plnit prorocké poslání navzdory protichůdným silám

18.3.2006 

Papež Benedikt XVI. dnes přijal zástupce Svatého stolce u mezinárodních mezivládních organizací. Svatý stolec je nyní akreditován u 16 těchto mezinárodních institucí, mezi nimiž jsou například Organizace spojených národů, Světová obchodní organizace, Organizace pro výživu a rozvoj a další. Tito zástupci se včera sjeli do Říma na zasedání, během něhož probíhají rovněž jejich konzultace se Státním sekretariátem a některými dikasterii.
Jak zdůraznil v promluvě Svatý otec, rostoucí účast Svatého stolce v mezinárodních aktivitách je důležitým hlasem svědomí pro všechny, kdo vytvářejí mezinárodní společenství.

?Jedná se o delikátní a namáhavou službu ? tím, že je založena nikoli na vnější síle, ale na konečné pravdě -, která usiluje o vytváření mezinárodního společenství více zaměřeného na důstojnost a skutečné potřeby lidské osoby. V této perspektivě přítomnost Svatého stolce u mezinárodních mezivládních organizací představuje zásadní přínos k respektování lidských práv, ve vztahu k obecnému dobru a také k autentické svobodě a spravedlnosti.?

Svatý otec upozornil, že vztahy mezi státy i uvnitř států jsou dobré do té míry, do jaké respektují pravdu. Pokud se pravda popírá, dochází k nespravedlnostem a k ohrožení míru. Jedním z těchto důsledků nerespektování přirozeného a pravdivého řádu je krize rodiny, která je základní buňkou společnosti. Podobnou formou je pak přivlastnění si moci a rozhodování nad těmi, kdo nemají sílu se bránit, například nenarozené děti.
Na závěr papež zdůraznil, že zástupci Svatého stolce u mezinárodních institucí se účastní na prorockém poslání církve, která pokračuje se zodpovědností i autoritou v obraně člověka i tam, kde politika státu nebo většinové veřejné mínění stojí v opačné pozici.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.