Memorandum vyzývá k dořešení vztahu státu a církve

16.3.2006 

Nespokojenost s průběhem nápravy vztahu státu a církví v České republice formulovalo v dnes zveřejněném Memorandu několik institucí pod záštitou arcibiskupa Karla Otčenáška. Připomíná se v něm, že komunistický režim nastolil represivní a nepřátelský poměr státu k církvím. Jeho důsledkem byla diskriminace milionů věřících. Po skončení totality demokratický stát vrátil církvím svobodu, takže působí dnes v mnoha oblastech života, a slouží nejen věřícím lidem, ale i těch, kdo prožívají obtíže různého druhu. K úplném u narovnání vztahů mezi státem a církví ovšem dosud nedošlo. Autoři Memoranda vyjadřují v první řadě nespokojenost s novelou zákona o církvích, omezující jejich ústavní práva a s neustálým odkládáním ratifikace smlouvy České republiky se Svatým Stolcem. Uvádějí dále trojici podmínek vedoucích k nápravě vztahu státu a církví v ČR ? citujeme:

1. Provedení nové úpravy zákona o svobodě náboženského vyznání a o církvích a náboženských společnostech, která bude poskytovat plnou svobodu a nezávislost v celém rozsahu jejich působení v souladu s mezinárodními a ústavními právy dle zásady ochrany práv a svobod náboženského vyznání.

2. provedení majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi v souladu se zásadou nezávislosti, na základě kterého si každá církev bude moci vytvořit svůj vlastní ekonomický model. Majetková náprava státu vůči církvím je projevem spravedlnosti a podpory jejich veřejně prospěšné činnosti.

3. Provedení ratifikace smlouvy mezi Českou republikou a Svatým Stolcem a smluvní úpravy s ostatními církvemi. Smluvní úpravou se vyjadřuje přátelský poměr k 2 750 000 občanů katolického vyznání a ochota státu ke spolupráci s církvemi v oblastech společného zájmu k prospěchu celé občanské společnosti.

V závěru autoři Memoranda přejí všem občanům bez rozdílu vyznání a přesvědčení svobodu k rozvíjení toho, co potřebují a na co mají právo, a ústavním činitelům zdar v úsilí o přátelský a kooperativní poměr státu k církvím a o pokojné soužití všech občanů.

Memorandum vydala Moravskoslezská křesťanská akademie, Společnost pro dialog církve a státu za podpory Konfederace politických vězňů a Matice cyrilometodějská. Záštitu nad akcí převzal ? jak bylo řečeno v úvodu ? arcibiskup Karel Otčenášek.

Plné znění Memoranda najdete ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.