Římský rabín navštívil mešitu

14.3.2006 

Jako událost, která dává naději a je dobrým znamením pro mezináboženský dialog označil včerejší návštěvu rabína Riccarda di Segni v římské mešitě biskup Vincenzo Paglia, předseda komise pro ekumenismus a mezináboženský dialog Italské biskupské konference. V této souvislosti odpověděl také na několik otázek redaktorovi Vatikánského rozhlasu:

Jaký význam má tato návštěva, která přichází v situaci napětí, způsobené satirickými karikaturami Mohameda a rovněž je ovlivněná složitou situací na blízkém východě?

?Tato návštěva by byla ještě před patnácti nebo dvaceti lety nepředstavitelná. Nyní je možné právě proto, že se postupně daří dospívat k přesvědčení, že pouze cestou setkání je možné překonávat předsudky, nepochopení, nespravedlnosti. Zároveň toto gesto nebylo učiněno bez toho, aniž by se odsoudily všechny skutky, které vedou ke smrti.?

Zároveň bylo zdůrazněno, že násilí ospravedlňované náboženstvím je nepřípustné?

?Myslím, že to je jedna z věcí, která se pro většinu lidí stává společnou pravdou. Je to příklad toho, jak náboženská a lidská dimenze nachází společné přijetí a sdílení v tom nejširším smyslu.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.