Minulý rok ve Vatikánu měl mimořádnou publicitu

14.3.2006 

Od pondělí do pátku se v Synodní aule ve Vatikánu koná plenární zasedání Papežské rady pro sdělovací prostředky. V centru pozornosti 60 účastníků je zhodnocení minulého roku z pohledu událostí, k nimiž došlo ve Vatikánu a které získaly nebývalou pozornost světových médií. Jen od 1. do 24. dubna loňského roku se ve Vatikánu akreditovalo 4800 novinářů z 22 zemí.

V centru pozornosti Papežské rady je také reflexe posledního apoštolského listu Jana Pavla II. určeného sdělovacím prostředkům Il rapido sviluppo (Rychlý rozvoj), který byl vydán 24.ledna 2005. Jan Pavel II. v něm vyzývá média, aby nejen chránila duchovní dědictví národů a kulturní hodnoty, ale aby se snažila vzbudit v lidech porozumění pro etické a morální hodnoty.

V této souvislosti pak předseda papežské rady pro sdělovací prostředky mons. John Foley připomněl základní výzvu nového papeže Benedikta XVI., aby sdělovací prostředky usilovaly o hledání pravdy.

?Jak řekl svatý Otec, vždy je nutné říkat pravdu. Pravdu v lásce. Toto je velmi důležitá věc. Druhou důležitou věcí je, abychom byli profesionální, protože nemůžeme sloužit dobře Bohu, pokud bychom dělali něco jen ?amatérsky? v době, kdy tolik jiných médií pracuje na vysoké úrovni. A musíme být také zodpovědní.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.