Na Ukrajině si připomínají tzv. pseudosynod

11.3.2006 

Věrnost ukrajinských řeckokatolíků Římu v dobách sovětského pronásledování připomněl Benedikt XVI. v listu kyjevsko-haličskému arcibiskupovi, kard. Lubomyru Husarovi. Papežské poselství bylo předneseno 8. března v katedrále sv. Jury ve Lvově během připomínky tzv. 60. lvovského pseudosynodu. Šlo o sjezd řeckokatolických kněží vynucený sovětskou vládou s cílem zrušit jednotu s Římem a připojit ukrajinské řeckokatolíky k ruské pravoslavné církvi.

Papež připomíná, že ?ve smutných březnových dnech roku 1946 si skupina duchovních shromážděná na pseudosynodu osobovala právo zastupovat církev a dopustila se těžkého zločinu proti jednotě církve.? Vlna represí proti těm, kdo zůstali v jednotě s římským biskupem, pak donutilo církev k sestupu do podzemí. Benedikt XVI. dále zdůraznil, že je důležité zachovat obě části jediné tradice, které se během dějin na Ukrajině zformovaly: latinskou i východní. Svatý otec poukázal na dvojí poslání řeckokatolické církve. Má zachovat v katolické církvi východní tradici a zároveň být otevřena setkáním s různými tradicemi a vydávat svědectví o jejich komplementaritě a hluboké jednotě.

Lvovský pseudosynod svolala na dny 8. až 10. března 1946 tzv. iniciativní skupina. Tvořili ji tři řeckokatoličtí kněží, kteří krátce předtím přešli na pravoslaví. Biskupové se pseudosynodu nezúčastnili a všichni kdo se zprotivili jeho rozhodnutí byli uvězněni. Synod tedy nebyl svolán ve shodě s kanonickým právem a jeho rozhodnutí o přerušení vztahů s Římem a spojení s ruskou pravoslavnou církví nebylo platné.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.