Dekret Ad Gentes byl důležitým podnět pro misijní poslání církve

11.3.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci účastníky konference ke 40. výročí od vydání koncilního dekretu Ad Gentes, kterou v minulých dnech uspořádala Kongregace pro evangelizaci národů:

?Schválení dekretu Ad Gentes 7. prosince 1965 znamenalo nový impuls pro misijní poslání církve. Církev si ještě více uvědomila své misijní povolání, které je jedním z jejích základních znaků. Tím, že je poslušna Kristovy výzvy, který poslal své apoštoly ohlašovat evangelium všem národům, si i dnes uvědomuje křesťanské společenství potřebu hlásat radostnou zvěst mužům a ženám třetího tisíciletí, a tak je uvést na cestu spásy.?

Svatý otec zdůraznil, že hlásání evangelia je první službou, kterou mají křesťané prokazovat svým bližním a celé společnosti, a tak i podávat svědectví lásky, která se zjevila v Ježíši Kristu.
Benedikt XVI. dále upozornil na úsilí, které jeho předchůdce Jan Pavel II. nazval missio ad gentes, a které v moderní době musí překonávat rozmanité překážky ve změněné antropologické, sociální i kulturní situaci lidstva. Proto je církev povolána k tomu, aby čelila novým výzvám, vedla dialog s ostatními kulturami a náboženstvími a snažila se v každém člověku vzbudit dobrou vůli k mírovému soužití s druhými.

Na závěr Svatý otec poděkoval účastníkům konference za úsilí o reflexi významu koncilního dekretu Ad Gentes a vyzval je, aby se s prosbou o pomoc a podporu vždy obraceli k Panně Marii, která je Hvězdou evangelizace. Všem účastníkům a církevním komunitám, ze kterých pocházejí, pak Svatý otec udělil své apoštolské požehnání.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.