Naší loďkou je vždy Kristus

11.3.2006 

Dnes dopoledne skončily v kapli Redemptoris mater duchovní cvičení Římské kurie. Poslední meditaci v duchu evangelia svatého Marka věnoval kardinál Marco Cé hlavní události, k níž celé postní období směřuje, události Vzkříšení. ?Vzkříšený Kristus,? zdůraznil kardinál Cé, ?nám dává odvahu a sílu, abychom s nadějí obstáli ve všech zkouškách. Chce nám říci jediné slovo, které je nejdůležitější pro to, abychom měli sílu každý den jít s Ježíšem naposled do Jeruzaléma a to slovo zní: Bůh je láska, Deus caritas est.?

Na závěr duchovních cvičení pak Benedikt XVI. osobně poděkoval emeritnímu patriarchovi Benátek, kardinálovi Marku Cé, za všechny pronesené meditace uplynulého týdne:

?Spolu s církevním, eklesiálním charakterem těchto exercicií nám otec kardinál ukázal především jejich rozměr kristologický. Učil nás vnímat pozorně duchovního Mistra, učil nás naslouchat Učiteli, který mluví s námi a v nás, učil nás jemu odpovídat, hovořit s Pánem i nasloucháním. Vedl nás po ?katechumenátní? cestě podle Markova evangelia, která se podobá společné pouti s jeho učedníky do Jeruzaléma, a také nám znovu ukázal jistotu, že naší loďkou ? navzdory všem bouřím v dějinách ? je Kristus.?

Svatý otec se pak podělil s duchovní zkušeností, že během duchovních cvičení více pochopil jeden z obrazů v kapli Redemptoris mater, který znázorňuje andělské zvěstování Panně Marii. Tento obraz, řekl Svatý otec, pomáhá více chápat, že Panna Maria je cele proniknuta Božím slovem, proto i její myšlení, vůle a celé jednání je tímto Slovem prostoupeno. ?Tím, že takto cele přebývá v Božím slově, může se stát také novým Příbytkem Slova na světě.?

?S novou nadějí tedy směřujme k Velikonocům, ke slavení Kristova Tajemství, které je vždy něčím větším než slavením nebo rituálem, je Přítomností a Pravdou. Prosme Pána, aby nám pomáhal jít za Ním a aby nám pomáhal být také dobrými průvodci a pastýři stáda, které nám bylo svěřeno.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.