Modlitba růžence spojila studenty Evropy a Afriky

11.3.2006 

U příležitosti IV. Evropského dne studentů se dnes vpodvečer v Aule Pavla VI. setkali studenti římských univerzit, aby se v modlitbě růžence za přítomnosti Svatého otce spojili prostřednictvím telemostů se svými vrstevníky v různých částech Evropy a také Afriky.
Setkání studentů zahájil v 17 hodin kardinál vikář Camillo Ruini, který připomněl hlavní téma letošního setkání: Křesťanský humanismus, cesta pro novou spolupráci mezi Evropou a Afrikou.

Prostřednictvím telemostů se pak studenti spojili se svými vrstevníky z Madridu, Nairobi a Dublinu. V každém vstupu zazněl úryvek z bible, reflexe nebo svědectví jednoho ze studentů a výňatek z encykliky Benedikta XVI. Deus caritas est. Pak následovala modlitba biskupů (v Madridu kradinála Rouco Varelly, v Nairobi arcibiskupa Nzekiho a v Dublinu arcibiskupa Martina) a přenos zakončily zpěvy.
V 18 hodin přijel do Auly Pavla VI. Svatý otec a zahájil modlitbu slavného růžence. Úvod nebo závěrečnou modlitbu při jednotlivých tajemstvích pronášeli biskupové z dalších měst, s nimiž se shromáždění v Aule spojilo prostřednistvím telemostů: Salamanky (biskup Hernanadez), Mnichova (kardinál Wetter), Oweri (Nigérie) ? arcib. Obinna, Friburgu (biskup Genoud), Abidjanu (kard. Agré), Sankt Peterburgu (arcib. Kodrusewicz), a Sofie (biskup Jovcev). Na závěr růžence pak Svatý otec a pozdravil všechny, kdo se k modlitbě růžence v jednotlivých místech připojili:

?Tato mariánská vigilie, kterou měl tak rád papež Jan Pavel II., vytváří mosty bratrství mezi studenty různých univerzit v Evropě a tento večer je prodlužuje až na velký africký kontinent, aby rostlo vzájemné společenství mezi novými generacemi a rozšiřovala se pospolitost lásky,? řekl Svatý otec a připojil pozdravy v jednotlivých jazycích, anglicky, německy, francouzsky, španělsky, rusky a bulharsky.
Poté následovalo symbolické předání textu své první encykliky Benedikta XVI. Deus Caritas est deseti studentům a doprovodil to následujícími slovy:

?Tímto způsobem chci symbolicky předat všem studentům v Evropě a v Africe tuto encykliku a vyjádřit přání, aby základní pravda křesťanského života ? tedy že Bůh je láska ? osvítila cestu každého z vás a skrze vás pronikla i ke všem vašim spolužákům.?

Svatý otec pak připomněl své poselství k XXI. světovému dni mládeže, který připadá na letošní květnou neděli. Toto poselství se inspiruje slovy ze 118. žalmu: ?Svítilnou pro mé kroky je tvé slovo, světlem na mé cestě.? Papež pozval všechny mladé lidi na náměstí sv.Petra, kde se ve čtvrtek 6.dubna uskuteční setkání spojené se vzpomínkou na setkání mládeže v Kolíně nad Rýnem, které bude znázorňovat putovní kříž.

Po promluvě Svatého otce se pak vydalo procesí studentů na Křížovou cestu z auly Pavla VI. do chrámu sv. Anežky na Piazza Navona.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.