Italští jezuité znovu k Mohamedovým karikaturám

9.3.2006 

Mohamedovy karikatury jsou jedním z témat posledního čísla časopisu italských jezuitů La Civiltà Cattolica. ?Na jedné straně musíme vyjádřit lítost nad zveřejněním rouhačských karikatur, urážejících náboženské cítění islámských národů," čteme v časopise. "Na druhé straně je ovšem nepřípustné, aby se několik karikatur stalo záminkou k rozpoutání protestu proti Západu, doprovázeného násilnými akty namířenými proti jednotlivcům i institucím.?

Urážka náboženského cítění muslimů byla podle časopisu italských jezuitů zneužita k politickým cílům, v některých zemích dokonce se souhlasem vlády. Starý konflikt mezi islámem a západem nezřídka slouží k odvracení pozornosti od vnitřních politických problémů. Situace využívají radikální skupiny, což je nebezpečím pro východ i pro západ.

La Civiltà Cattolica připomíná, že karikatury proroka Mohameda zveřejnil 30. září minulého roku dánský deník Jyllands-Posten. Protievropskou ?svatou válku? vyvolali islámští fundamentalisté až po čtyřech měsících, na začátku února letošního roku. Za oběť jí padli už dva křesťanští kněží v Turecku a v Nigérii. Požadavek ctít cítění věřících nijak neospravedlňuje násilí. Umírnění muslimové, kteří tvrdí, že islám je ?pokojným náboženstvím? by proto měli razantně vystupovat proti všem formám fundamentalismu.

Na druhé straně italští jezuité vyzývají Evropany, aby vytrvali v přesvědčení, že pouze dialog a vzájemná úcta může uhasit ohniska nenávisti. Opačný postoj by v budoucnosti mohl vést k daleko horším konfliktům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.