Polští biskupové se vyjádřili ke spolupracovníkům tajné policie v řadách církve

9.3.2006 

Ve Varšavě skončilo 335. valné shromáždění polského episkopátu. Během dvoudenního setkání připravili biskupové mimo jiné list k prvnímu výročí smrti Jana Pavla II. Krakovský arcibiskup Stanislaw Dziwisz na tiskové konferenci zdůraznil velkou pozornost věnovanou prvnímu výročí smrti polského papeže:

?Polský národ chce ještě jednou projevit lásku a vděčnost památce Svatého otce, který od nás odešel ? ale zároveň věří, že ve společenství svatých zůstal s námi. Zanechal nám svůj odkaz. Dědictví Jana Pavla II. máme nyní ve svých rukou - je to především úcta k člověku.?

Polští biskupové zveřejnili také prohlášení o duchovních, kteří spolupracovali s tajnou policií minulého režimu. Zdůraznili v něm, že v atmosféře podezření a pomluv, která doprovází postupné zveřejňování materiálů tajné policie, zůstává platný křesťanský postoj spojující svědectví pravdy s úctou k důstojnosti člověka. Hovoří mluvčí polské biskupské konference, P. Józef Kloch:

?Dramatická zkušenost polských dějin dokládá, že v systému lámajícím lidská svědomí zklamali důvěru i někteří představitelé církve. Chceme nad tím vyjádřit politování a prosíme o odpuštění zejména ty, kdo byli poškozeni a trpěli kvůli nim.?

Polští biskupové na svém zasedání dále připravili list kněžím, ve kterém kladou důraz na stálou formaci. Jak vysvětlil biskup Andrzej Suski, cílem dokumentu je povzbudit k větší odpovědnosti za kněžskou formaci, protože na ní do značné míry záleží podoba pastorační práce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.