Tři čtvrtiny chudých lidí světa žije na venkově

9.3.2006 

O mezinárodní solidaritě se zemědělci hovořil apoštolský nuncius v Uruguaji, arcibiskup Janusz Bolonek, který stojí v čele vatikánské delegace na mezinárodní konferenci o zemědělské reformě a rozvoji venkova. Setkání probíhá od 7. do 10. března v Porto Alegre pod patronátem OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a brazilské vlády.

Představitel Svatého Stolce zdůraznil, že rozvojové programy se musí týkat v první řadě obyvatel venkova a majitelů drobných hospodářství. Právě oni jsou vystaveni chudobě a omezenému přístupu na trhy, narážejí na společenské problémy, těžko se domáhají svých práv a často nemohou dosáhnout na základní životní potřeby. Důsledkem toho je postupné opouštění práce v zemědělství s mylnou nadějí, že město poskytne příležitost k vyjití z nouze. Změnu situace je potřeba hledat v politice, v nových normách a v solidárních akcích.

Arcibiskup Bolonek položil důraz také na ochranu přírody. Nejasnosti ve vlastnictví půdy zemědělcům často znemožňují získání úvěrů. Důsledkem toho se rozsáhlé terény stávají předmětem bezohledného těžení přírodních surovin, které je motivované bezprostředním ziskem.

Vatikánská delegace předala účastníkům konference FAO o zemědělské reformě a rozvoji venkova podrobnou nótu Svatého Stolce. Připomíná se v ní, že v situaci krajní nouze žije ve venkovských oblastech přes 900 milionů lidí, to znamená ¾ všech chudých lidí světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.