V Kříži je již předzvěst slávy

9.3.2006 

Dalším dnem pokračují duchovní cvičení římské kurie.Kardinál Marco Cé dnes pronesl meditace k těmto úryvkům z Markova evangelia : Toto je můj milovaný Syn (Mk 9,2-8), Pane, ať vidím (Mk 10,46-52), a uzdravení epileptického chlapce.
Proměnění Páně odhaluje vnitřní spojení Kříže a Slávy, která v té chvíli uniká učedníkům. Kardinál Cé přitom upozornil, že k události Proměnění dochází mezi dvěma předpověďmi utrpení. Spolu s nimi je Proměnění zjevením tajemství Ježíšovy osoby, smyslu jeho života.

?Ježíš s třemi apoštoly vystupuje na horu, což je výjimečné místo k modlitbě. A zatímco se modlí, na okamžik se rozhrne závoj kenosis a objeví se skutečnost jeho osoby ve slávě a ve vztahu k Otci. A je to jakoby předzvěst Vzkříšení.?

Podle kardinála Cé v obraze uzdraveného chlapce z padoucnice a vrácení zraku slepému Ježíš ukazuje, že víra uzdravuje a vysvobozuje z každého zla. O tuto uzdravující sílu máme také prosit my.

?Prosme Pána o milost, aby uzdravil naši slepotu, prosme ho, aby nám daroval pravdu, která jediná nás opravdu osvobozuje, a současně prosme také o sílu, abychom ji uplatňovali v našem životě. Tak jej budeme následovat po cestě, která vede do Jeruzaléma, s jistotou, že v Kříži je již předzvěst Slávy.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.