Péči o migranty vyžaduje ekumenickou spolupráci

8.3.2006 

V posledních třiceti letech (1975-2005) se sedminásobně zvýšil počet katolíků v Řecku: z padesáti tisíc na 350 tisíc. Souvisí to především s přistěhovaleckou vlnou. Za prací přijíždí do Řecka tisíce Filipínců, Albánců, Iráčanů i příslušníků dalších národů. V katolické církvi v Řecku - jehož obyvatelé se převážně hlásí k pravoslavné církvi ? jsou rodilí Řekové v menšině. Informace o tom přineslo závěrečné prohlášení 6. zasedání předsedů biskupských konferencí Jihovýchodní Evropy, které probíhalo ve dnech 3. ? 5. března na řeckém ostrově Korfu. Letos se věnovalo především otázkám emigrace.

Setkání se zúčastnili šéfové biskupských konferencí z Albánie, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Řecka, Rumunska, Srbska, Černé hory a Makedonie. Nechyběli ani představitelé místní katolické církve a představitelé řecké pravoslavné církve. Zasedání vedl předseda Rady Evropských biskupských konferencí, švýcarský biskup Amédée Grab. Svatý Stolec reprezentoval sekretář Papežské rady Iustitia et Pax, biskup Giampalo Crepaldi. Ten také představil ?Kompendium sociálního učení církve?.

V jihoevropských zemích emigruje do Řecka za prací nejvíce lidí z Albánie, Bulharska a Rumunska. Mezi uprchlíky pochází většina z Bosny a Hercegoviny. Na zasedání se hovořilo o ekumenickém rozměru migrace a nutnosti spolupráce různých církví při péči o migranty. V tom kontextu se probírala také témata Evropského ekumenického shromáždění, jehož přípravy začaly letos v lednu v Římě. Hlavní zasedání proběhne v září příštího roku (4. -8. 9. 2007) v rumunské Sybině. Příští setkání představitelů biskupských konferencí jihovýchodní Evropy se bude konat v březnu příštího roku (1. ? 4. 3. 2007), rovněž v Rumunsku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.