Na situaci v Africe nejsou univerzální recepty

8.3.2006 

Nakladatelství Libreria Editrice Vaticána vydá v příštích dnech v ediční řadě Učení Benedikta XVI. text promluvy, kterou minulý týden pronesl papež k římskému kléru. Součástí svazku budou také promluvy ke kněžím v Lateránské bazilice z května minulého roku a ve Valle d?Aosta z července 2005. Jedním z témat, jemuž se papež v promluvě 2. března věnoval, byla situace v Africe.

Papež se věnoval analýze sociálně a politicky neutěšené situace na africkém kontinentě. I když pociťuje radost z živé víry, kterou pozoroval při referencích afrických biskupů ze zemí, které v těchto měsících konají návštěvy Ad limina, zastává názor, že církev v Africe trpí, protože tamější národy ještě nejsou zformované a pociťují stále tíhu koloniálního útlaku. Více na toto téma řekl Vatikánskému rozhlasu Angelo Turco, učitel politické geografie na univerzitě v Aquile.

?Papež projevil velkou citlivost, když pojmenoval tento velký problém v Africe. Kolonialismus nejenže zanechal velmi tíživé dědictví v oblasti politiky, ekonomiky a kultury, ale dokonce je stále přítomný, i když v jiných formách než v minulosti. Projevuje se to např. v rozhodování obchodních společností, stačí pomyslet na případ africké ropy??.

Co se dá v takových případech dělat?

Nejsou recepty, a už vůbec ne univerzální recepty. Důležité ale je věnovat pozornost tomu, co se v Africe děje. Nejde jen o výpočty tisíců mrtvých při různých katastrofách a epidemiích. Afrika žije také svůj každodenní život, který je těžký. Tedy věnovat pozornost na běžný život Afriky je základ pro strategii pomoci a cesta k vyřešení některých afrických problémů.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.