Čína trvá na přerušení diplomatických styků s Tajwanem

7.3.2006 

Čínská vláda trvá na přerušení diplomatických vztahů Svatého Stolce s Tajwanem. Komunisté kontinentální Číny se nechali znovu slyšet na tiskové konferenci ministerstva zahraničních věcí v Pekingu. Na dotaz novinářů ohledně kardinálské nominace biskupa z Hongkongu, šéf čínské diplomacie znovu naznačil, že intervence Vatikánu do vnitřních záležitostí Číny není vítána. Ministr Li Zhaoxing očekává, že Svatý Stolec nebude udržovat diplomatické vztahy s žádnou z tzv. čínských provincií. Čínská vláda považuje Tajwan za povstaleckou provincii, která má být výhledově připojena ke zbytku země.

Biskup Hongkongu, Joseph Zen Ze-Kiun, který dostane 24. března kardinálský purpur, vyjádřil nedávno určitý optimismus pokud jde o vtah Číny s Vatikánem. Ve včerejším rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že pekingská vláda živí mnoho předsudků vůči církvi. Má o ní mylné představy a neuvědomuje si, čím ve skutečnosti je. ?Nevědí, že církev je mírumilovná a jejím cílem je pouze služba Bohu a lidstvu. Normalizace by byla přínosná pro obě strany? ? uvedl pro agentur Reuters biskup Zen. Na druhou stranu požadavek přerušení diplomatických vztahů s Tajwanem je těžko splnitelný. Kromě Vatikánu s ním udržuje diplomatické vztahy jen asi 20 dalších států. Biskup Zen připomněl, že Svatý Stolec nikdy v historii neopouštěl jednostranně své přátele. Pokud by k něčemu takovému došlo, bylo by to pod tlakem, vzhledem k velkému množství čínských katolíků, kterým není možné pomoci bez řádných diplomatických vztahů s Pekingem.

Tzv. podzemní církev v Číně má kolem 8 milionů věřících a ?vlastenecká? oficiální církev zhruba 5 milionů. Podle biskupa Zena došlo v poslední době k jistému zlepšení vztahů komunistické vlády k členům podzemní církve. Její biskupové a kněží jsou sice i nadále zatýkáni, ale propouštěni jsou dříve než bývalo zvykem. V podstatě se ale čínská politika nezměnila a k plné náboženské svobodě má stále velmi daleko ? uvedl hongkongský biskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.