Odpuštění hříchů je velikonočním darem Krista

7.3.2006 

Třetím dnem pokračují duchovní cvičení římské kurie. Kardinál Marco Ce vybral k dnešním meditacím další úryvky z evangelia sv.Marka na téma: Obraťte se a následujte mne (Mk 1,14), Vstaň a choď (Mk 2,1-12) a Povolal ty, které chtěl. (Mk 3, 13-19).

Povolání apoštolů je symbolem života z víry, zdůraznil kardinál Cé. Následování Krista vyžaduje radikální obrácení. Dále se zastavil u scenérie, která povolání Dvanácti doprovázela. ?Byla to země chudých lidí, které si židé příliš necenili? Apoštolové pak byli chudými rybáři, kteří mohli na sobě pociťovat význam tří základních slov, která jejich povolání určovala.?

?Tři slova ? obraťte se, věřte a radostná zpráva ? jsou navzájem velmi úzce spojena. Nejzákladnější smysl obrácení, k němuž nás postní doba vybízí, je právě následování Krista. Obrácení není v první řadě morální změnou života, ale je to jeho přesměrování k osobě Pána Ježíše, je to otevření života Kristu, věnování života Jemu.?

Kardinál Cé pak zdůraznil, že způsob povolání apoštolů byl v protikladu s rabínskými zvyklostmi té doby. Ale tento způsob se jeví jako nezbytný pro ?ohlašování úplně nové zprávy, jakou je příchod Božího království.? Ježíšova svrchovanost ve vztahu ke svým učedníkům není vládou, ale předpokládá svobodu; je výzvou, která vybízí k odpovědi, k následování.

V další meditaci se pak kardinál Cé věnoval uzdravení ochrnutého. ?Ježíšův zázrak se odehrává v prostředí nevraživosti ze strany farizeů, kteří pokládají Ježíše za rouhače. Ale uzdravení z nemoci a odpuštění hříchů jsou ve vzájemném vztahu. Hřích je kořenem každého zla.?

?Odpuštění hříchů je Ježíšovým velikonočním darem, je to skutečná forma účasti na jeho vzkříšení. Je to jediná moc, kterou si Ježíš nárokuje, tedy moc odpouštět hříchy? Tato moc dosud náležela jen nebi, nyní s Ježíšem přichází také na zem.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.