Duchovní cvičení na bázi Markova evangelia

6.3.2006 

V kapli Redemptoris mater začaly včera týdenní duchovní cvičení římské kurie. Autorem meditací na jednotlivé dny je emeritní benátský patriarcha, kardinál Marco Cé.
?Jsou to Velikonoce, jež utvářejí postní dobu, ne naopak,? zdůraznil kardinál Cé, který charakterizoval dobu postní jako ?vnitřní pouť ke Kristu, který je pramenem milosrdenství.? Na této pouti nás Ježíš vede pouští naší chudoby a podporuje nás předzvěstí své velikonoční radosti. Tématem meditace dnešního dne byl úryvek z evangelia sv. Marka: Připravte cestu Pánu (Mk 1,2-8)a Ježíš je pokoušen na poušti(Mk 1,9-13).

?Evangelium po nás žádá, abychom se cítili být účastníky, abychom byli proniknuti a abychom nebyli pouhými diváky, kteří svět vidí z ulity vlastní racionality, ale abychom jednali jako ti, kteří se setkávají s Ježíšem a nechají se proniknout jeho světlem. To je smysl naléhavé Ježíšovy výzvy: Věřte ve mne.?

Na konci meditace pak kardinál Ce připomněl, že postní doba je dobou milosti, příhodnou pro rozhodování se následovat Pána. ?Pomysleme na to, že on k nám přichází, aby nás našel. Nechejme se tedy od něj nalézt právě v této době,? dodal kardinál Cé.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.